Luciasnurrer med kardemomme og mørk chokolade


Dessert

Sofie Engkjær
Luciasnurrer

I Sverige er der tradition for at spise solgule luciaboller under navnet lussekatter på luciadag. Bollerne får deres fine farve fra krydderiet safran, og de bages ofte med en rosin i hver ende af brødet. Opskriften her er en nyfortolkning af de velkendte luciaboller, eftersom luciasnurrerne snarere er en fusion mellem klassiske svenske lussekatter og kardemommesnurrer. Luciasnurrerne smager dybt af safran og kardemomme, og så er de bagt med et sødt lag remonce med mørk chokolade, som kommer til syne i de solgule snurrer.

Ingredienser


Dej

50 g. smør

1 dl. mælk

25 g. gær

25 g. rørsukker

0,2 g. safrantråde

1 tsk. kardemommefrø

En knivspids salt

2 æg, det ene til pensling

350 g. hvedemel

Remonce

75 g. smør

75 g. rørsukker

50 g. mørk chokolade

Fremgangsmåde


1

Smelt smør i en gryde ved lav varme og tilsæt mælk, når smørret er smeltet. Hæld blandingen i en skål og opløs gæret heri. Rør dernæst et æg i skålen.

2

Knus kardemommefrø med en morter og rør dem i væsken sammen med salt. Kom sukker og safrantråde i en plasticpose, bind en knude på posen og kør en kagerulle over posen, til safrantrådene knuses, og sukkeret får en rødlig tone. Rør derefter sukkeret med safran i væsken.

3

Ælt mel i væsken lidt efter lidt, til du får en smidig og glat dej. Tilsæt eventuelt mere mel, hvis dejen fortsat er klistret. Lad dejen hæve under et rent viskestykke i 1 time.

4

Pisk blødt smør og sukker til en luftig remonce. Hak mørk chokolade groft og rør i remoncen.

5

Når dejen er færdighævet drysses mel på et rent bord og dejen rulles ud til et rektangel. Smør remonce på hele dejen og fold derefter 1/3 af dejen ind mod midten, inden den resterende 1/3 foldes ind over dejen. Dejen er nu i tre lag. Rul kort dejen med en kagerulle og skær strimler med en bredde på ca. 1 1/2 cm af dejens korte side. Sno strimlerne til snurrer ved at tviste enderne af strimlerne i hver sin retning og sno dem dernæst rundt om din hånd. Kom luciasnurrerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk bagepladen med et rent viskestykke og lad snurrerne efterhæve i 30 minutter.

6

Pisk et æg med en gaffel og pensl snurrerne med det. Drys en smule rørsukker over snurrerne, inden de bages i ca. 15 minutter ved 200 grader varmluft. Lad dem afkøle på en bagerist.

Tips og Tricks


Du kan erstatte kardemommekapsler med 1 tsk. stødt kardemomme, men det er klart at foretrække at bruge kardemommefrø. Savner du rosiner? Så dæk en håndfuld rosiner med kogende vand i 10 minutter, inden vandet hældes fra, og rosinerne røres i remoncen som alternativ til mørk chokolade. Du kan som bonus rive 70 g. marcipan i remoncen og drysse mandelflager over luciasnurrene inden bagning.


Luciasnurrer med mørk chokoladeSafransnurrer

Tags