Vinterboller


Opskrift billede

Lune vinterboller med smør og varm kakao – det er opskriften på en perfekt vinterdag, uanset om sneen daler stille, eller vinden hyler udenfor. Disse vinterboller, som også kan kaldes juleboller, har en mild smag og er kun krydret med kardemomme. Til gengæld byder de på en lækker kombination af dadler, chokolade og mandler – en skøn treenighed.

Ingredienser


30 g. mandelsplitter

250 g. mælk

50 g. sukker

25 g. gær

1/2 tsk. fint salt

1 tsk. stødt kardemomme

2 æg (1 æg til dejen og 1 til pensling)

400 g. hvedemel

150 g. fuldkornsmel

50 g. smør v. stuetemperatur

6 stk. tørrede dadler

50 g. mørk chokolade

Fremgangsmåde


1

Rist mandelsplitterne forsigtigt på en tør pande.

2

Lun mælken i en kasserolle, indtil den er lillefingervarm, og hæld den derefter i en skål. Tilsæt sukker og opløs gæren i den lune mælk.

3

Kom salt, kardemomme og æg i skålen, og tilsæt melet lidt ad gangen. Ælt dejen i cirka 6-8 minutter og tilsæt eventuelt lidt mere hvedemel. Tilføj smørret og ælt det ind i dejen, indtil den er smidig og fast.

4

Hak dadler og mørk chokolade, og kom det i dejen sammen med de ristede mandelsplitter.

5

Lad dejen hæve i 60 minutter et lunt sted.

6

Form ni boller, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter under et viskestykke.

7

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Pensl bollerne med pisket æg, og drys med hakkede nødder og rørsukker. Bag bollerne i cirka 12-15 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.

Tips og Tricks


Bollerne er perfekte til både morgenmad og eftermiddagskaffen, gerne med noget varmt at drikke til. De er lidt grovere end klassiske juleboller og mætter derfor ekstra godt. Hvis du ønsker at give dem et mere juleagtigt præg, kan du tilsætte 1 tsk. stødt kanel samt revet skal og saft fra en appelsin. Husk i så fald, at du måske skal justere mængden af hvedemel en smule.



Opskrift billede 2
Opskrift billede 3

Tags


Relaterede Opskrifter