Okonomiyaki er en populær japansk madpandekage, der ofte beskrives som "japansk soul food". Navnet er sammensat af okonomi ("hvad du lyster" eller "efter smag") og yaki ("stegt"), hvilket henviser til, at man kan variere fyldet efter eget ønske. Retten består grundlæggende af en dej baseret på hvedemel, dashi (fiskefond) og æg, som blandes med store mængder fintsnittet kål. Det, der for alvor giver retten sin karakter, er toppings: Den færdige pandekage smøres med den mørke, sød-salte okonomiyaki-sauce, pyntes med japansk mayonnaise, og drysses med aonori (tang). Det er en fyldig, snasket og umami-rig ret, der er sprød udenpå og blød indeni.
Ingredienser
Dejen
100 gram hvedemel
2 spsk. majsstivelse
1,2 dl varmt vand
1 tsk. dashi-pulver (opløses i det varme vand – kan erstattes med kyllinge- eller grøntsagsbouillon)
3 æg
¼ kålhoved (ca. 300 g) – hvidkål eller spidskål, fintsnittet
1-2 forårsløg, snittet (brug halvdelen i dejen og gem resten til pynt)
1 spsk. vegetabilsk olie (til stegning)
Toppings
2 spsk. Kewpie mayonnaise (japansk mayonnaise) eller almindelig mayonnaise
2 spsk. Okonomiyaki-sauce (alternativt hoisin sauce eller anden sauce)
1 tsk. tangflager / aonori (du kan godt snitte et ark med sushi-tang fint)
Syltet ingefær
Fremgangsmåde
Lav dejen: Opløs dashi-pulveret (bouillon) i det varme vand i en kande, tilsæt æggene og pisk det let sammen. Tag en stor røreskål og bland hvedemel og majsstivelse. Hæld ægge- og dashi-blandingen over melet. Rør rundt indtil dejen er glat og jævn.
Tilsæt fyldet: Kom den fintsnittede kål, halvdelen af forårsløgene ned i dejen. Vend det rundt indtil alle de tørre ingredienser er dækket af dej (men rør ikke for meget – vi vil gerne beholde kålen luftig). Der bør ikke ligge meget overskydende flydende dej i bunden af skålen – hvis der gør, kan du blot tilsætte lidt mere snittet kål og vende det forsigtigt i.
Steg pandekagerne: Varm en stor stegepande op ved middel varme. Tilsæt olien og lad den blive varm. Læg portioner af blandingen på panden – gå efter en cirkelform på ca. 10 cm i bredden. Steg hver "pandekage" i et par minutter på hver side, indtil de er let brunede.
Servering: Flyt de frisklavede pandekager over på tallerkener. Top dem med striber af Kewpie mayonnaise og Okonomiyaki-sauce. For den bedste smagsoplevelse drysses med tangflager (aonori) og de resterende forårsløg efter smag. Du kan også vælge at toppe med syltet ingefær og japansk krydderi.
Tips og Tricks
For at få den bedste okonomiyaki er nøglen at snitte kålen helt fint og tørre den godt, så pandekagen ikke bliver slatten. Rør kun dejen sammen, til den netop er blandet, for at undgå en sej konsistens, og husk at bruge dashi-fond for at sikre den dybe umami-smag. Under stegningen bør du bruge låg i starten, så dampen tilbereder den tykke pandekage helt ind til midten, og undgå fristelsen til at mase den flad med spatlen, da den skal forblive høj og luftig. Brug gerne to spatler til at vende den sikkert, og vær ikke bange for at eksperimentere med fyld som,ost eller svampe, da retten er genial til rester.

&w=828&q=75)

&w=828&q=75)
&w=828&q=75)