1 simpelt koldhævet morgenbrød med tørgær

28. december 2025


Opskrift billede

Dette er den perfekte opskrift til dig, der ønsker et enkelt, hjemmebagt brød med minimal indsats og maksimal kvalitet. Ved at starte med en autolyse-proces kl. 18.30, hvor mel og vand hviler sammen, hjælper du dejen med at udvikle sin glutenstruktur helt naturligt. Derefter klarer røremaskinen den primære æltning på medium hastighed i 7-10 minutter, mens tre runder foldninger i løbet af aftenen sikrer en stærk og luftig struktur. Brødet koldhæver natten over i en hævekurv uden overdække, hvilket giver en fantastisk skorpe og gør det nemt at snitte smukke mønstre næste morgen.

Ingredienser


500 gram hvedemel med højt proteinindhold

350 ml vand (32-35 grader)

12 gram salt

1,5 gram tørgær

Fremgangsmåde


1

Bland mel og det tempererede vand (32-35 grader) i røremaskinens skål. Lad det hvile i 30 minutter uden gær og salt.

2

Tilsæt tørgær og salt. Ælt dejen på røremaskinen i 7-10 minutter på medium hastighed, indtil den er glat og slipper skålen.

3

Giv dejen 3 runder foldninger med 30 minutters mellemrum. Stræk dejen op og fold den ind over midten 4 gange hele vejen rundt.

4

Form dejen til et stramt brød og læg det i en meldrysset hævekurv med samlingen opad. Stil den i køleskabet natten over uden overdække.

5

Forvarm ovnen til 250 grader almindelig ovn (ikke varmluft). Når brødet sættes ind, skrues ovnen straks ned til 200 grader. Bag brødet i 25 minutter.

6

Efter de første 25 minutter skrues ovnen op til 240 grader. Bag videre i 20-25 minutter, indtil skorpen er mørk og sprød, og brødet lyder hult ved bank under bunden.

Tips og Tricks


Autolyse gør en mærkbar forskel for dejens elasticitet. Sørg for at vandet rammer de 32-35 grader præcis for at give tørgæren den bedste start. Bagningen i almindelig ovn (uden varmluft) giver en mere kontrolleret hævning. Ved at starte ved 200 grader og slutte af ved 240 grader får du først gennembagt krummen og derefter skabt en ekstremt sprød og mørk skorpe.




Tags


Relaterede Opskrifter